diumenge, 28 de setembre del 2008

Personalitzar Firefox

He comentat que, per realitzar aquestes activitats amb les TIC, és preferible emprar el navegador Firefox; els motius serien llarga cosa d'explicar:
  • és programari lliure: el podeu obtenir de manera gratuïta i usar-lo lliurement sense infringir cap llei o llicència d'ús;
  • està traduït al català (la versió per USB també es pot instal·lar en català, però el procediment no és dels més senzills);
  • disposa de corrector ortogràfic català per als quadres d'edició;
  • és multiplataforma, ço és, el podeu obtenir per a diversos sistemes operatius: Windows, GNU/Linux, Mac OS...;
  • és més segur que altres navegadors;
  • es pot personalitzar amb milers de complements (que hi afegeixen noves funcions), temes (que en modifiquen l'aspecte),  connectors (que permeten mostrar continguts en diversos formats) i motors de recerca (que ens estalviaran haver d'accedir a pàgines com Google, Viquipèdia o el DIEC per engegar-hi una recerca).
I d'això tractarem ara: del procediment per instal·lar-hi nous complements i de quins poden ser més útils per a la major part dels usuaris.

Instal·lar complements per al Firefox

El primer que cal fer és accedir a la pàgina dels complements de Firefox.

A la banda superior, immediatament sota el títol, hi trobarem el cercador de complements: si coneixem el nom del complement que volem instal·lar, l'escriurem al camp corresponent i farem clic sobre la icona de cercar. Si no el coneixem, podem escriure els mots que en defineixen la funció (sempre en anglès, of course); d'aquesta manera, accediríem a un llistat de complements que fan el mateix que el que estem cercant.

Però també hi ha una altra opció: el menú vertical que hi ha a l'esquerra ens permet accedir als complements per categories; i així ho farem ara: clicarem sobre el requadre "Diccionaris i paquets d'idioma". Anirem a parar al llistat de diccionaris (en realitat, correctors ortogràfics); cercarem el del català i clicarem sobre l'enllaç.

En pocs instants, hauríem d'arribar a la pàgina del complement que volem instal·lar. Hi trobarem informacions sobre l'autor o autors, indicacions sobre la versió actual, comentaris dels usuaris i algunes coses més. També hi trobarem un gran botó verd amb la indicació "Afegeix-lo al Firefox"; hi clicarem, veurem aparèixer una petita finestra i, després d'uns segons, se'ns permetrà clicar sobre el botó "Instal·la-ho ara". Una segona finestra ens informarà sobre el progrés de la descarràrega i de la instal·lació, sobra la comptatibilitat del complement amb la nostra versió del navegador i, finalment, ens demanarà reiniciar el Firefox per acabar el procés d'instal·lació; si volem afegir més complements, podem ignorar el missatge, tancar aquella finestra, repetir els passos fins haver instal·lat tots els que ens interessin i, en acabar, reiniciar Firefox.

Alguns complements útils i llurs enlaços directes

  • Corrector ortogràfic català: crec que ja l'han adaptat a la versió 3.0 i posteriors de Firefox.
  • ScribeFire Blog Editor: editor de blocs,: ens permet escriure i publicar els posts d'una manera més còmoda que si ho fem a través de l'editor web del servei elegit; abans d'usar-lo, ens demanarà l'adreça exacta del nostre bloc, el nostre nom d'usuari i la contrasenya (lògicament, no el farem servir a l'ordinador d'altri, només al nostre, o  des del nostre llapis USB).
  • Sage: gestor de fils Atom i RSS; ens permet saber quins blocs (de la nostra llista) s'han actualitzat.
  • Session manager: permet guardar i, posteriorment, obrir totes les pestanyes i finestres del Firefox que estan funcionant en un moment determinat, cosa útil quan hem d'apagar l'ordinador i volem continuar el treball més tard allà on el vam deixar; també ens permetrà reobrir una pestanya o finestra que em tancat involuntàriament.
  • DownThemAll!: el millor complement per descarregar fitxers de la xarxa al directori de la vostra elecció.
  • Foxmarks Bookmark Synchronizer: si alguna volta se us han esborrat els enllaços que havíeu anat col·leccionant al llarg dels vostres viatges per la xarxa, amb aquest complement ho hauríeu evitat: us permet guardar una còpia de les adreces d'interès a un servidor d'Internet, sincronitzar-les (combinar-les) entre els Firefox de diversos ordinadors i recuperar-les en cas de pèrdua accidental.
N'hi ha molts més, de complements: el fet de tractar-se de programari lliure permet que milers de programadors de tot el món participin aportant la seva contribució i millora al Firefox.

Els motors de cerca

Probablement, ja haureu observat la presència, al cantó superior dret del Firefox, d'una finestra amb la icona de Google; si sou curiosos, haureu clicat sobre aquesta icona i haureu vist la llista desplegable de motors de recerca. Llur utilitat és senzilla i clara: no cal accedir a la pàgina que representen per fer-hi una recerca, és suficient triar el que ens interessi, escriure al quadre de text els mots a cercar i clicar sobre la icona de cerca, la petita lupa de la dreta.

N'hi ha de molt útils, però on els podem obtenir?

El projecte Mycroft [d'on ha sortit aquest nom?] és un bon punt per trobar-ne una bona pila, agrupats per temes. També a Softcatalà en trobarem una altra col·lecció; en aquest cas, relacionants amb la llengua i la cultura catalanes: us recomano especialment els motors dels diccionaris (DIEC, Gran diccionari de la llengua catalana, Diccionari multilingüe de la llengua catalana).


9 comentaris:

Juana De Arco ha dit...

Hola senyor professor^^
Sóc "Juana de Arko" de primer de batxillerat classe A.
Tinc un dubte, quan poso a la vikipèdia què és plany no em surt exactament el que busco com puc trobar-ho?

Severus ha dit...

Hola, Juana de Arco.

És senzill. En primer lloc, has d'accedir a la plana de la Viquipèdia en català, que està aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada. Després, has escriure el mot a cercar (plany, en aquest cas) al camp de cerca que es troba a la columna de l'esquerra. Per acabar, fas clic sobre el botó "Vés-hi", i trobaràs el terme busques.

També podries, seguint les instruccions d'aquest mateix post, instal·lar al Firefox el motor de cerca de la Viquipèdia: estalviaràs temps.

Sort!

Aloma ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Aloma ha dit...

Hola,som la Diandra,la Georgina i la Núria i em triat el tema de Les Trobairitz.
Apa fins un altre^^

Severus ha dit...

Queda adjudicat el tema de les trobairitz. Us hauré de passar una mica de bibliografia i algun enllaç; si els ordinadors deixen de maltractar-me, és clar, que porto uns dies...

Sando-kn ha dit...

Hola Monteagudo,
sóc l'Aitor Quesada, en el meu grup voliem fer les trobainitz. Jo tenia entés que havíem de publicar el tema que anàvem a fer a partir de la teva publicació dels temes al blog. Vaig estar esperant i visitant el teu blog constantment per veure si ho feies públic i jo deixar-te el comentari l'abans posible.El grup de la Diandra , la Núria i la Georgina, l'han publicat abans del teu article.
Potser tinc mal enteses les normes que tu vas dir, però si són les que jo crec, seria injust.

Aitor <-

Severus ha dit...

No Aitor, no has malentès les normes. Senzillament, jo també tinc problemes informàtics de tant en tant, i encara no he pogut publicar el post a què em referia.
Estic segur que podeu trobar altres temes igual d'interessants; també en podríeu proposar d'altres.

Sando-kn ha dit...

Gràcies per l'aclaració, trobarem un altre tema.
Aitor <-

Anònim ha dit...

Hola profesor Monti
no hem entés com hem pogut sospendre la teva assignatura fill de puta ets un cabró només penses en aprobar a les ties pero als nois el deixes per banda això et costara les rodes del cotxe!!
T'ha quedat clar?:)
doncs ja saps a aprobar a tots per igual o et costara les teves jogines del harry potter.
PD:Ets un friki de merda