dijous, 15 de novembre del 2007

I per què, aquest títol?

És ben sabut que la lectura, al llarg dels darrers anys, ha anat perdent pes davant d'altres entreteniments. Televisió, vídeo, videojocs, jocs en xarxa, han retallat el temps que nens, adolescents i joves hi dediquen. I, sobretot, ha perdut prestigi: hi ha joves que es burlen quan veuen algú de la seva edat amb un llibre entre les mans.
La societat (els polítics, els educadors, els pares) busca i no troba la fórmula màgica que faci girar la mirada dels joves envers els llibres. Campanyes ministerials (amb grafi@s absurd@s i progr@s que no hi ha qui entengui), campanyes autonòmiques, iniciatives des d'escoles i biblioteques. Tot en va.
I, quan em mig d'aquest panorama desolador, apareix un llibre, una saga, que aconsegueix captivar nens, joves i adults d'arreu del món, milers, milions, quina és la reacció d'aquells col·lectius preocupats? En molts casos, la desqualificació: que si veges tu, quins llibres van a anar a llegir; que si només els interessen les fantasies més absurdes; que si...
Darrere d'aquestes desqualificacions s'amaguen moltes coses. El desconeixement, per exemple: quan els preguntes per què no els han agradat aquests llibres, sempre et contesten "ah! no! jo no em dedico a llegir aquestes bajanades!" O la desmemòria: ja no recorden els llibres que llegien quan tenien deu, dotze anys (probablement, no els conserven: greu error). O la ignorància del que representa la lectura: es llegeix només per plaer, senyors; i aquest plaer, amb el temps, va evolucionant, va adquirint nous matisos i hom va assolint nous nivells de lectura. Però, si no hi ha plaer, no es llegeix.
"Millor que llegeixin això que que no llegeixin res", he escoltat en alguna ocasió. Doncs, sí, efectivament: millor que llegeixin això. Perquè aquesta és l'única manera com continuaran llegint: amb lectures que els agradin, que els arribin, que els motivin. Un nen de deu anys es pot identificar amb altres nens que van a l'escola, com ell; que tenen professors simpàtics i antipàtics, com ell; que han de superar matèries que no els interessen, com a ell; que els agrada més l'esport que estudiar, com a ell. Però no és pot esperar que un nen de deu anys, que no és imbècil, es tragui, impassible, les novel·letes que escriuen com a xurros una colla de presumptes professionals amb el manual al davant (amb el manual d'escriure novel·letes com a xurros; però, també, amb el manual d'història, o, pitjor encara, amb la llista dels famosos temes transversals, terrorífic "manual del bon ciutadà" dels nostres dies), llibres que compleixen amb tots els requeriments per ser seleccionats per la conselleria corresponent i, convertits en llibres de lectura obligatòria (horrespantosa expressió!), inflar les butxaques dels autors (miquetes! miquetes!) i desinflar la curiositat dels lectors.

Aquestes són les forces del mal contra les quals pretenc defensar-me. Algú més s'hi apunta?



Powered by ScribeFire.

11 comentaris:

VGF ha dit...

A veure si arriba més gent i fem un gran escut, la protecció serà millor, sino se'ns menjaran. xD jeje.

Aquell poema l'he eliminat... era només una prova, va ser una idea ràpida del moment, però he afegit més escrits, que si vols/vol algú... si hi ha temps i ganes i... doncs això.

Ens cansarem de parlar per aqui tots. ;)

see you!

Severus ha dit...

No, no ens cansarem, ja veuràs ;-).

Ara, el que faré serà anar afegint els vostres blogs a un servei de notícies (feeds), que manera que cada volta que algú publique alguna cosa nova, me n'assabentaré automàticament. Si hi teniu interès, ja us explicaré com fer-ho amb el Firefox.

Ens veiem dilluns!

Lyra Belacqua ha dit...

Tenir de profe a algú així dóna gust.
A algú així friki...
xDDD

byee!!

Severus ha dit...

Aquesta me l'emmarque, Lyra!

(Friki, jo?, si jo sóc tan normalet... ;-) )

Allende ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laia ha dit...

Viciats del bloog!
aquí es veu qui té més experiència i qui té temps per a perdre..jeje
No que és broma!
La veritat no sé qui són certes persones..
Només n'he decobert una..
I estic amb vosaltres en això del profe..
un pèl friki..ho és.no?
Però molt enrotllat també!

Fins..dimecres!
Dilluns ens saltem la classe de literatura!
oh,no! jejeje

Severus ha dit...

Sí, sí, us la salteu... però en tindreu una altra de més llarga :-P

(us notaré a faltar, dilluns, uuuu uuuu)

Carpe_Diem ha dit...

EEEEEE!!!
jejeje com va el cap de setmana?
jo l'estic aprofitant al maxim!!jaja.:P espero q vosaltres tmb!!
i jo tmb opino el mateix del profe...q estraño...no?
wenu fins dimecres literaris!!!

Trevor.Black ha dit...

Severus, no sé si t'ha arribat l'e-mail que vaig enviar-te si no és així diga'm-ho, que ho tornaré a intentar =)

espero que el cap de setmana estigui anant bé!!

Severus ha dit...

Hola, Carpe Diem! "Aprofitant el temps" vol dir que ja t'has llegit Solitud? Mmmm... no sé per què, però em penso que no ;-)

Em penso que ja sé qui ets, Trevor Black :-) . No, no m'ha arribat encara el teu emili. Pot ser cosa del servidor: de vegades, triguen una mica en enviar-los. Si veus que no et responc, igual és que no et vas anotar bé la meva adreça (porta dues "j" a l'inici; i si hi has escrit una "i", no és una "i", és una "e"); no passa res, la podràs comprovar amb qualsevol del grup.

Encara queden moltes hores de cap de setmana: visca! visca!

Jesús M. Tibau ha dit...

Estic molt d'acord en defensar el plaer com a millor forma de fomentar la lectura. Quan vaig inciar el Club de Lectura de Tortosa em preguntaven a moltes xerrades o entrevistes quin era el seu objectiu. Al principi, per inèrcia, responia que el foment de la lectura. Però de seguida me'n vaig cansar. Sona molt feixuc això. Ara dic que l'objectiu del Club de lectura és xalar, passar-nos-ho bé parlant dels llibres que llegim. Potser així, donant exemple, més gent s'hi apuntarà.
És importantíssim que les primeres lectures d'unapersona siguin entretingudes, que enganxin, o potser perdrem un lector per a sempre.